Aile (Boşanma) Hukuku

Yoksulluk Nafakası Davası

Yoksulluk nafakası eşlerle ilgili boşanmanın mali sonuçlarından bir tanesidir.
Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek tarafa kusuru daha ağır olmamak üzere geçimi için diğer tarafından mali gücü oranında nafaka isteyebilir. Şu an ki düzenlemeye göre süresiz olarak nafaka istenebilmektedir. Ancak nafakanın süreli hale gelmesi yönünde yasal çalışmalar yapılmaktadır.
Yoksulluk nafakası da boşanmanın fer’isi niteliğindedir. Yani boşanmaya bağlı bir sonuçtur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken yargılama sırasında mahkemece ara kararı ile eşler hakkında takdir ettiği tedbir nafakası ile yoksulluk nafakası aynı şey değildir. Yoksulluk nafakası boşanma davası sonucunda boşanmaya karar verildikten sonra hükmedilen eşler için takdir olunan nafaka miktarıdır. Tedbir nafakası dava tarihinden karar kesinleşinceye kadar mahkemece miktarı takdir edilen bir tedbirdir.
Yoksulluk nafakası boşanma davası ile birlikte talep edilebileceği gibi boşanma davasından bağımsız bir dava şeklinde de talep edilebilir. Ancak bağımsız yoksulluk nafakasında da boşanma kararının kesinleşmesi gerekmektedir. Yine bu kesinleşmeden itibaren bir yıllık zamanaşımı süresi içerisinde davanın açılmış olması gerekir.
Yine mahkemece doğrudan yoksulluk nafakasına hükmetmesi mümkün değildir. Bu yönde bir talep, istem gerekmektedir. Üstelik bu istemin miktar olarak belirtilmesi gerekir. İstemde bulunan kişi istediği nafaka tutarını ayrıca ve açıkça belirtmek zorundadır.
Yoksulluk nafakası için tarafların sosyal ve ekonomik durumlarının tespiti büyük önem arzeder. Böylesi bir araştırma yapılmaksızın mahkemece yoksulluk nafakası takdir edilemez. Kolluk tarafından yapılan sosyal ve ekonomik durum araştırmasında kişilerin ekonomik ve sosyal durumları tespit edilir. Mahkemeye tutanak halinde sunulur.
Yoksulluk nafakası adından anlaşılacağı üzere sürekli, düzenli ve yeterli bir geliri bulunan eşe verilemez.
Ağır kusurlu eş lehine yoksulluk nafakası verilemez. Bir başka deyişle yoksulluk nafakası boşanmaya sebep olan olaylarda ağır kusurlu olmayan,her hangi bir geliri ve malvarlığı bulunmayan eş yararına istek durumunda verilebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu