Aile (Boşanma) Hukuku

Boşanma Sürecine İlişkin 12 Altın Kural

Boşanma sürecinde iseniz; bu yazıyı mutlaka sabırla sonuna kadar okuyunuz. Yıllarca boşanma avukatı olarak mesleğimi ifa ederken karşılaştığım ve kesinlikle yapılmaması gereken hatalar ile bu konudaki uyarılarımızı bu yazımda toparlamaya çalıştım.

Boşanma davası sizin için de bir dönüm noktası, boşanmadan önceki hayatınız ve boşanmadan sonraki hayatınız şeklinde bir ayrıma gideceksiniz. Ancak burada bir ara dönem daha bulunmakta :

“Boşanma Dava Süreci”.

Gerek açacağınız gerekse size karşı açılan boşanma davası öncesinde tecrübeli ve iyi bir boşanma avukatı arayışı içerisine girersiniz. Daha önce boşanan yakınlarınıza sorarak ya da internetin imkanlarından faydalanarak en iyi boşanma avukatını bulmaya çabalarsınız.

Boşanma avukatından beklediğiniz ise,  haklarınızı en iyi savunan, mahkemeyi ikna edebilen, sizi tam olarak anlayabilen bir avukat olmasıdır.

Ama biz bu yazımızda boşanma avukatından değil boşanacak kişilerden bahsedeceğiz. Boşanma davası açma düşüncesinde bulunan kişilerin boşanma avukatı ile yaptığı görüşmelerde yaptığı, yine gerek dava öncesi gerek dava süresince yapılan hataları yani  Boşanma Sürecine İlişkin 12 Altın Kuralı inceleyeceğiz.

Boşanmaya Karar Vermek

Boşanmak Ya da Boşanmamak…

Boşanma davası kişilerin alabileceği en zor, belki en acı ve radikal karardır. Sonuçta kimse boşanmak için evlenmemiştir.Düğünler, halaylar, davullar ve zurnalar ile başlayan evlilik sürecinin bir noktadan sonra artık kişiler için hayatı çekilmez hale geldiği nazara alındığında, kişilerde oluşan travmayı, acıyı ve belirsizliği bir boşanma avukatı olarak çok iyi anlıyoruz.

Ancak “boşanmalı mıyım?” sorusunun cevabını kendisine ve mesleğine saygısı bulunan hiçbir boşanma avukatı olumlu ya da olumsuz cevaplamayacaktır.

Boşanma davası açmak düşüncesi ile gelen tüm müvekkillerime çok kaba bir üslup da olsa şunu özellikle söylüyorum:

“bizi elinde neşter bulunan bir doktor gibi düşünün, neşterin vurulacağı yeri siz söyleyecek, acısını ve sonrasını siz yaşayacaksınız, bu nedenle kararınızı kesin bir şekilde vermelisiniz. Kurtarılmaya değer bir evliliğiniz var ise tüm seçeneklerinizi değerlendirin. Kesin bir şekilde boşanmaya karar verdikten sonra birlikte yol alacağız.”

Bu itibarla; boşanma avukatı öncesinde, boşanmak isteyip istemediğinizi, tüm boyutlarıyla değerlendiriniz. Evliliğiniz kurtarılabilir ve devam edilebilir nitelikte ise tüm seçenekleri değerlendirin. Evlilik danışmanları ve psikologlardan yardım isteyebilirsiniz. Çift terapilerine katılabilirsiniz.

Tereddütleriniz var ise bu süreci erteleyebilirsiniz.

Tüm bunları değerlendirdikten ve boşanma konusunda tam ve kesin bir karara ulaştıktan sonra boşanma avukatınız ile görüşünüz.

Sakin Olun Ama Hemen Harekete Geçin

 

Sakin Olun Ancak Hızlı Hareket Edin

İyice düşündünüz ve boşanmaya karar verdiniz. Ya da hiç beklemediğiniz anda size karşı açılan boşanma dava dilekçesi geldi.

“Ne yapacağım?, nasıl yapacağım?”, “bunu bana nasıl yapar?”, “Boşanma davası açacağına ihtimal vermiyordum” şeklinde  panik yapmayın. Sakin olun! Ama zaman kaybetmeyin.

Hemen bir boşanma avukatına müracaat ile dava açılması gerekiyor ise davanızı açın, size karşı dava açılmış ise cevap dilekçenizi hazırlayıp mahkemeye sunun.

Süresi içerisinde cevap dilekçesi sunulmaması halinde o davada hiçbir surette yeni iddiada bulunamayacağınızı veya delil bildiremeyeceğinizi biliyormuydunuz?

Ya da bazı boşanma sebeplerine dayanılması halinde dava açma süresinin kaçırılması halinde dava açamayacağınızı ?

Farklı şehirlerde yaşıyor olmanız halinde hangi yerdeki mahkemenin davanıza bakacağını davayı ilk açan kişinin seçebildiğini biliyor muydunuz?

Bu konu hakkında detaylı bilgi için Boşanma Davasını İlk Kim Açmalıdır? başlıklı yazımızı inceleyiniz.

Hızlı hareket etmelisiniz çünkü boşanma avukatı arayışınız, vekaletname işlemleri, avukatınız ile öngörüşme ve dilekçenizin hazırlanması belirli bir süreç demektir. Bu süreci en etkili şekilde kullanabilmeniz ve boşanma avukatınızın dilekçenizi hazırlaması için yeterli sürenin temin edilmesi için beklemeden harekete geçmelisiniz.

Boşanma Davasında Karşınızdaki Düşman Değil

Karşınızdaki Kişi Düşmanınız Değil!

2002 yılında görevime başladığımda dikkatimi çeken bir şey olmuştu. Adliye de polis noktası olur ve belirli mahkemeler önünde taraflar arasında olaylar çıkmasın, çıkan olaylar hemen bastırılsın diye polis memurları güvenliği sağlamak adına burada beklerdi.

Ancak onlarca Asliye Ceza Mahkemesi, Sulh Ceza Mahkemesi olmasına rağmen, yine bir çok hukuk mahkemeleri bulunmasına rağmen sadece ama sadece Ağır Ceza Mahkemeleri önünde ve Aile Mahkemeleri önünde görevli polisleri bulunmaktaydı.

Davalar nedeniyle meydana gelen,  taraflar arasında tartışmaların, sözlü sataşmaların ve hatta kavgaların yaşandığı yerler büyük çoğunlukla Aile Mahkemesi Duruşma salonlarının bulunduğu yerlerdi. Öyle ki, Ağır Ceza Mahkeme Duruşma salonlarının önünde bile bu kadar çok tartışma ve kavga yaşanmamaktaydı.

O zamanlar bu duruma çok şaşırmaktaydım. Ancak  zaman içerisinde boşanma sürecinin kişileri ne denli ağır bir şekilde etkilediğini, boşanma davasının kişilerin en hassas olduğu konuları içerdiğini ve boşanmaya sebebiyet veren olayların tarafları ne denli yıprattığını öğrendim.

Çünkü evlilik, sadece iki kişinin aynı çatı altında ve birlikte yaşama iradesinden çok daha fazla duyguları ve beklentileri barındırmaktadır.

Evlilik; güvenebilme, sevebilme, saygı görme, sadık olma, bağlılık, koruma ve korunma gibi bir çok beklentiyi, yükümü ve ümitleri içinde barındırmaktadır. Ancak boşanmaya sebebiyet veren olaylar ile, bu duygusal beklentilerin tamamı yerle bir olmaktadır.

Ancak şunu bilmeli ve benimsemelisiniz ki; eğer hakkınızı dava yolu ile temin etmek düşüncesi ile boşanma davası açmayı düşünüyorsanız, hukukta düşman kavramı sadece savaş hukukunda yer alır. Duruşma salonunda ya da davada düşman olamaz.

Amacınızı bu şekilde belirlemeli sizi öfkelendiren veya sinirlendiren etkenlerden sıyrılarak sağlıklı bir karar vermelisiniz.

      • Boşanmak mı istiyorsunuz?
      • Evet,
      • Tazminat mı istiyorsunuz?
      • Evet,
      • Nafaka Mı İstiyorsunuz?
      • Evet
      • Çocukların Velayetini mi İstiyorsunuz?
      • Evet,
      • ……

bu haklara sahip olabilirsiniz ama bunları elde etmek için düşman olmanıza gerek yok. Sadece davacı olmanız yeterli.

Boşanma davasında düşman yoktur, davalı ya da davacı vardır. Karşınızdaki düşman değil, dava açarsanız sadece davalı olacaktır.

Bu nedenle amacınız karşı tarafa acı çektirmek değil, kendi haklarınıza kavuşmak ve yeni hayatınıza bir an önce başlamak olmalıdır.

Kaldı ki ortada müşterek çocuklar bulunuyor ise mahkemece çocuk ile kişisel ilişki kurulmasına karar verilecektir. Kişisel ilişki kurulması esnasında karşı taraf ile karşılaşacaksınız. Düşmanca tavırlar ile hareket etmeniz halinde bir daha birbirinizin yüzüne bakamayacak hale gelebilirsiniz.

Boşanmaya Bağlı Taleplerinizi Netleştirin

Taleplerinizi Net Olarak Belirleyin

Boşanma davasında temel hedef taraflar arasındaki evliliğin hukuken sona erdirilmesidir. Ancak boşanma mâlî ve mâlî niteliği olmayan bir çok sonucu olan bir hukuki kurumdur.

Boşanmanın mali sonuçları olarak;

  • Yoksulluk Nafakası
  • İştirak Nafakası
  • Maddi Tazminat
  • Manevi Tazminat
  • Ziynet Eşyası Alacağı
  • Eşya Alacağı
  • Mal Rejiminden Kaynaklı Alacaklar vs.

Mali Olmayan Sonuçlar olarak

  • Velayet
  • Çocuk İle Kişisel İlişki Kurulması,
  • Kadının Kocasının Soyadını Kullanma Talebi vs.

olarak sıralayabiliriz.

Boşanma davasında boşanma konusunu düşündüğünüz kadar, boşanmanın sonuçlarını düşünmelisiniz.

Nafaka istiyor musunuz? Ne Kadar Nafaka İsteyebilirsiniz? Eşiniz maddi durumu itibariyle size ne kadar nafaka verebilecektir? Sizin için yeterli nafaka miktarı ne kadar olabilir?

Çocukların velayetini istiyor musunuz? Çocuk ile Eşiniz hangi günlerde hangi saatlerde görüşebilir? Çocuğun yaşı, sağlık durumu, eğitim durumu itibariyle ne kadar iştirak nafakası talep etmelisiniz?

Boşanmaya yol açan olaylarda eşinizin kusur durumu nedir? Ne kadar Maddi tazminat istemelisiniz? Eşiniz ne kadar maddi tazminat ödeyebilir?

İşte yapmanız gereken, boşanmanın sonuçları üzerine bir değerlendirme yaparak boşanma ile birlikte neyi, ne kadar talep edeceğinizi belirlemeniz gerekiyor.

Asgari ücretle çalışan eşinizin başkaca hiçbir malı veya geliri bulunmuyor ise aylık 5.000 TL. yoksulluk nafakası 1 Milyon Türk Lirası Maddi tazminat istemeniz gerçekçi olmadığı kadar mahkemece kabul edilmeyecek taleplerdir.

Sizin koşullarınızı ve eşinizin imkanlarını en iyi siz bilebilirsiniz. Bu nedenle gerekirse bu konuda boşanma avukatınızdan yardım alarak taleplerinizi netleştirmeniz gerekmektedir.

Sakın “Ceketimi Alır Giderim” Demeyin!

İnsanoğlu yapısı itibariyle acıdan kaçınma eğilimindedir. Ancak bu acıdan kaçınma eğilimi bazı kişilerde sonradan çok pişman olacağı hatalı kararlara sebebiyet vermektedir.

Bazen “beni boşayın yeter, hiç bir şeyini istemiyorum” şeklinde talepte bulunan kişilere de rastlamaktayız.

Özellikle çocukların kendisinden alınacağı yönünde yanlış bilgi sahibi olan müvekkillerimiz “çocuğumu versin başka bir şey istemiyorum” şeklinde anlık ve hatalı kararlar almaktadırlar.

Boşanmadan sonra çocukların ve kendisinin ne şekilde hayatına devam edeceği yönünde hiçbir planlama ve hesaplama yapılmaksızın verilecek yanlış kararlar sonucunda hayatı boyunca zorluklar ve pişmanlıklar yaşanacaktır.

Bu nedenle yukarıda da belirttiğimiz üzere boşanmanın mali ve mali olmayan sonuçlarını detaylı bir şekilde değerlendirmeli,bu konuda  boşanma avukatınızın yardımından istifade etmelisiniz.

Boşanma Avukatınıza Karşı Dürüst OLun

Boşanma Avukatınıza Karşı Dürüst Olun

Avukatlar kanunen “Sır Saklama Yükümlülüğü” altındadır. Müvekkil ve vekil arasındaki konuşmalar, görüşmeler, yazışmalar mesleki faaliyet içerisinde kalmak koşuluyla “sır” kapsamındadır.

Bu nedenle Avukatınıza karşı dürüst olmalısınız.

Boşanmaya sebebiyet veren olaylarda çoğunlukla eşlerin sadece kendileri veya aileleri bulunmaktadır. Çünkü aile içinde gerçekleşen olaylarda tesadüfler haricinde sadece bu kişiler vakıf olabilmektedir.

Bir hukuki ilişkide taraflar vardır. Hukuki ilişkinin tarafı olmayanları ifade etmek için hukuk literatüründe “üçüncü kişi” ifade edilmektedir.

Örneğin bir kişi manavdan bir elma almak ister, manava para verir ve karşılığında elma alır. Satım sözleşmesi olarak nitelendirilen bu hukuki ilişkide satım sözleşmesinin tarafları alıcı ve satıcı(manav)dır. Diğer herkes bu hukuksal ilişki bakımından taraf olmadığından üçüncü kişidir.

Avukat bey bunun konumuz ile alakası nedir?

Boşanma avukatınız, boşanma davasında üçüncü kişi değil sizi temsil eder. Yani siz ve boşanma avukatınız duruşmada bir tarafta yer alırsınız. Siz ve avukatınız aynı tarafsınız. Hatta avukatınız demek “siz” demektir. Kendinize yanlış bilgi verir ya da çarpıtır mısınız? O halde boşanma avukatınıza karşı dürüst olun.

Avukatınıza gerçek dışı beyanlarda bulunmanız halinde avukatınız sizin beyan ve anlatımlarınıza dayanarak  hareket edecek ve dava süresince avukatlık hizmetlerini yerine getirmeye çalışacaktır.

Yanlış ya da gerçek dışı beyanlarınız doğrultusunda hareket eden boşanma avukatınız, meydana gelecek olumsuz sonuçlardan sorumlu tutulamayacaktır.

Örneğin eşinizin size fiziksel şiddet uyguladığı yönünde gerçek dışı beyanda bulunmanız halinde avukatınız fiziksel şiddet iddiası ile boşanma davası açacaktır. Ancak karşı tarafın beyanları ve delilleri ile bu durumun gerçek dışı olduğunun tespit edilmesi halinde davanızın reddine karar verilecek ve olumsuz sonuçtan siz etkileneceksiniz.

Bu nedenle boşanma avukatınıza olayları, tüm detayları ile, lehinize ve aleyhinize olan tüm yönleriyle anlatmalısınız.

Avukatınızdan Gerçekleri Saklamayın

 

Avukatınızdan Bir Şey Saklamayın

Gerçek dışı beyan kadar avukatınızdan bir şeyleri saklamanız da yapacağınız en büyük hatalardan bir tanesi olacaktır.

Şunu sakın unutmayın, avukatınızdan sakladığınız, avukatınıza anlatmadığınız her olay, her hareket,  karşı tarafça cevap dilekçesinde büyük bir darbe olarak size dönecektir.

Örneğin, eşinizin size hakaretler ettiğini, size saygısız davrandığını, duygusal şiddet uyguladığını beyan ederek açtığınız bir davada, davalı tarafça cevap dilekçesinde sizin bir başkasıyla cinsel sadakat yükümüne aykırı şekilde davrandığınız (başka birisi ile ilişkiniz olduğu) yönünde bir iddia ve bu iddianın delili olarak fotoğraf, kamera görüntüleri, telefon dökümleri sunulması halinde mahkemece verilecek kararı tahmin etmek hiç de zor değil. Değil mi?

Bu nedenle boşanma avukatınıza karşı tarafın kusurlu hareketleri ve karşı tarafça gerçekleştirilen boşanmaya sebebiyet veren eylemleri kadar; karşı tarafça ileri sürülmesi olası (ihtimal dahilinde bulunan) sizin kusurlu hareketlerinizi de boşanma avukatınıza anlatmalısınız.

Merak etmeyin! Sır saklama yükümlülüğü bulunan avukatınız siz istemediğiniz müddetçe hiç kimseye anlatmayacaktır.

Avukatınızın Uyarılarını Dikkate Alın

Boşanma Avukatınızın Uyarılarına Mutlaka Uyun

Boşanma avukatınız ile prensiplerde anlaştınız. Vekaletnameyi sundunuz. Görüşmelerinizi yaptınız. Avukatlık Ücretini ödediniz. Ama  bitmedi henüz…

Avukatınız size bir takım uyarılarda bulunacaktır. Bu uyarılara harfiyen uymalısınız. Avukatınız bu uyarıları keyfi olarak yapmamaktadır.

Boşanma davası açmak taraflara ayrı yaşama hakkı verir. Yani ayrı bir eve çıkabilirsiniz, ayrı bir yaşamınız olabilir. Ancak boşanma kararı mahkemece verilip kesinleşinceye kadar eşiniz ile halen evlisiniz. Evliliğin eşlere yüklediği tüm yükümlülükler devam etmektedir. Mesela karşı cinsten bir kişi ile duygusal ya da cinsel bir birliktelik yaşayamazsınız. Eşinize telefon ya da mesajla hakaret edemez taciz edemezsiniz.

Avukatınız size boşanma süreci ile ilgili olarak bir çok uyarıda bulunacaktır. Bu uyarılara uymanız sizin menfaatinizedir. Uyulmaması halinde olası sonuçlar sizin hayatınızı etkileyecektir.

Avukatınıza Argüman Temin Edin

Avukatınıza Lazım Olan Argümanları Temin Edin

Yargılamada temel savunma argümanlar delillerdir. Olaylar çoğu zaman eşler arasında meydana geldiğinden delillerin varlığı ve nerede olduğu konusunda bilgi sahibi olan kişiler eşlerdir.

Benim burada size tavsiyem, avukatınız ile dilekçenizi hazırlamadan önce bir çay ya da kahve ile birlikte alın elinize kağıt ve kalemi yazmaya başlayın.

Neyi mi yazacaksınız? Tabi ki başınızdan geçen ve boşanmaya sebebiyet veren olayları….

Benim kendi müvekkillerimden hazırlamalarını istediğim bir ödev var. Kendilerinden bana dilekçe ya da mektup yazmalarını istiyorum. Bana yazacakları dilekçede veya mektupta boşanmaya sebebiyet veren olayları detaylı bir şekilde hazırlamalarını istiyorum.

Bunu neden mi istiyorum? Boşanmaya sebebiyet veren olayları hemen sıralamak mümkün değildir. Özellikle yıllarca süren evliliklerde olayları bir anda hatırlamak mümkün değildir. Üstelik boşanma avukatının yanında olayları tekrar hatırlamak zorunda kalmak ve duygu yoğunluğu içerisine girmek kişilerin bazı olayları hatırlamamaları veya eksik hatırlamalarına yol açmaktadır.  Daha rahat bir ortamda gerekirse araya dinlenme fasılları ve molalar vererek rahat rahat notlarını almaları ayrıntıları kaçırmamak adına verimli olmaktadır.

Ancak her bir olay açısından,

  • Olay ne zaman gerçekleşti?
  • Olay nerede gerçekleşti?
  • Olay sonucunda ne oldu?
  • Olayı ne şekilde ispatlayabilirsiniz?

sorularına cevap vermelerini istiyorum.

Örneğin “eşim bana sürekli hakaret ediyor” diyen müvekkilimize

Size hakaret olarak söylenen sözler nedir? Tam olarak ve eksiksiz olarak belirtmesini istiyoruz. Çünkü bu sözlerin hakaret olup olmadığını tespit etmemiz gerekiyor. Ağza alınmayacak küfürler içeren sözler de olsa bunu öğrenmek zorundayız. Çünkü yargılamada “ayıp” kavramı bulunmamaktadır.

Size hakaret sözlerini ne zaman söyledi? Tam olarak gün ve ay olarak bilmenize gerek yok. “Kurban bayramıydı”, “Ramazanın ortalarında kayınvalideme yemeğe gitmiştik. Orada söyledi.” şeklindeki belirlenebilir nitelikteki tarihler de bizim için yeterlidir.

Size bu hakaret sözlerini nerede söyledi? “Ablamların evindeydik”, “Kendi evimizdeydik”, “Uçakta söyledi” vs.

Size hakaret sözlerini söylediğini nasıl ispatlayabilirsiniz? “Annem ve kardeşlerim duydu”, ” bana bağırdığı için komşumuz söylediklerinin tamamını duymuş”,”arkadaşım oradaydı şahitlik yapar”, “Bana hakareti mesaj yoluyla yapmıştı, telefonumda hala kayıtlı” şeklindeki beyanlar bizim için yeterli olacaktır.

İşte bu detaylar ve olayı ispata elverişli araçlar konusunda boşanma avukatınız ile birlikte çalışmanız halinde yüz güldüren bir sonuç ile karşılaşma ihtimaliniz artacaktır.

Şunu kesinlikle unutmayın! Sizin anlatmadığınız, beyan etmediğiniz bir hususu avukatınızın dilekçesinde belirtmesi mümkün değildir. Yani siz ne anlatırsanız, ne kadar anlatırsanız avukatınız dilekçenizi o şekilde hazırlayacaktır. İyi ve detaylı bir dava dilekçeniz olmasını istiyorsanız, avukatınıza gerekli argümanları sağlayın.

Çocukları Boşanma Sürecine Dahil Etmeyin!

Aranızdaki Problemlere Çocukları Dahil Etmeyin!

Şunu unutmayın siz eşinizden boşanıyorsunuz. Çocuklarınızdan değil!

Boşanma sonucunda siz artık eş olmayacaksınız. Ama halen çocuğunuzun babası ya da annesi olarak yaşamaya devam edeceksiniz.

Çocuğun hem anneye hem de babaya ihtiyacı vardır. Bu çocuk için en zorunlu ihtiyaç ve en temel haktır. Zaten bu nedenle taraflar talep etmemiş olsa bile mahkemece, çocuklar ile velayet kendisine verilmeyen eş arasında kişisel ilişki kurulmasına karar verilecektir.

Detaylı bilgi için Çocuk ile Kişisel İlişki Kurulması konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Her çocuk annesini ve babasını hatasız ve kusursuz bir şekilde görmek ister. Babasını dünyanın en güçlü insanı olarak gören, bir kahraman olarak gören çocuğa boşanmaya sebebiyet veren olaylar ileri sürülerek babanın çocuklar yanında kötülenmesi, aşağılanması, babası hakkında hakaretvari sözler söylenmesi ne size ne de karşı tarafa bir zarar ya da fayda sağlamayacaktır. Sadece gelişim çağındaki çocuğun psiko-sosyal gelişimini mahvedersiniz.

Siz de çok iyi biliyorsunuz ki; anne ve babasının onayını almak, onların sevgisini kazanma çocuklar için çok önemli bir amaçtır. Bu amaç çocuğun daha iyi şeyler yapma, daha çok başarma yönünde teşvik eden unsurlardan bir tanesidir.

Çocukların baba ve anne imajını sarsacak davranışlarda bulunulması çocuğun hayat boyunca öfkeli, özgüvensiz, sürekli terkedilme ve kaybetme korkusu ile yaşayan bireyler haline getirecektir.

Çocuğunuzun geleceğinin bu şekilde şekillenmesini istermisiniz?

Bu nedenle çocuklarınızı boşanma sürecine dahil etmeyin, yıpranmalarına ve hayatları boyunca travma yaşamasına izin vermeyin.

Boşanmakta olduğunuz eşinizi çocukların yanında kötülemeyin! Özellikle kişisel ilişki kurulması günlerinde çocuğunuzu eşiniz ile görüşmesi için teşvik edin. Unutmayın bunu çocuğunuz için yapıyorsunuz. 

Çocuğunuzun bu ayrılıktan ve boşanma sürecinden  çok etkilendiğini düşünüyorsanız gerekirse bir profesyonelin yardımından da faydalanabilirsiniz.

Eğer gerçekten çocuğunuzu ve çocuğunuzun geleceğini düşünüyorsanız. Bu süreci en rahat bir şekilde atlatabileceği ortamı sağlamalısınız.

Aynadaki Kişiye Karşı Biraz Daha Anlayışlı Olun

Lütfen Aynada Gördüğünüz Kişiye Karşı Biraz Daha Anlayışlı Olun

Bazı kişiler karşılaştıkları olumsuzluklar karşısında sürekli bahane bulma ve ya birilerini suçlama eğiliminde iken, bazı kişiler ise haksız bir surette kendilerini suçlama eğilimindedir.

Öyle ki bu bu suçluluk duygusu ve özgüvensizlik bazen, kişinin kendisine yaptığı en büyük haksızlıktır.

“Eğer ben biraz daha güzel olsaydım eşim beni aldatmazdı!”

“Keşke daha zayıf olsaydım, eşim beni terketmezdi!”

“Başka bir kadın ile ilişkisi olduğunu anlamalıydım. Ben çok safım!”

“Aslında beni yıllardır boşanmayı düşünüyormuş ama ben anlamamışım.”

Lütfen olayların tek suçlusu olarak kendinizi görmekten ve değiştiremeyeceğiniz olaylar nedeniyle kendinizi cezalandırmaktan vazgeçin.

Boşanma süreci yıpratıcı bir süreçtir. Ne de olsa, en çok güvendiğiniz, en çok sevdiğiniz kişiden zarar görmüşsünüzdür. Belki de ihanete uğradınız.

Zaman makinesi de yok ki,  geçmişe dönüp olayları düzeltesiniz ya da farklı şekilde hareket edesiniz.

Başkalarına gösterdiğiniz anlayışı, merhameti aynada gördüğünüz kişiye yani kendinize göstermekten kaçınmayın.

Bir hayat boyunca kendinizden nefret ederek, kendinizi suçlayarak hayatınıza devam edemezsiniz.

Şunu unutmayın, boşanma süreci geçici bir süreçtir. Eninde sonunda sona erecektir. Siz, yani sürekli suçladığınız kendiniz olarak hayatınıza devam edeceksiniz. Kendinize karşı biraz daha anlayışlı olun ve aynadaki kişiye şefkat gösterin.

O zaman göreceksiniz ki, her şey daha güzel olacak.

Hayatınıza Devam Edin

Hayatınızı Yaşamaya Devam Edin

Çoğu kez boşanma davasında kişilerin, sürekli kaygı, panik ve endişe içerisinde olduklarını görmekteyiz. Aslında haksız da değilsiniz. En güvendiğiniz, en sevdiğiniz ve en ummadığınız kişi tarafından bu sürece sürüklendiniz.

Ancak şunu unutmayın! Hayatta her şey de olduğu gibi boşanma süreci de geçici bir süreçtir. Bu süreçte sizin bilmeniz gereken en önemli husus hayatın devam ettiğidir. Bu süreçte kendinizi çok hırpalamanız ve yıpratmanız halinde hayatınız boyunca etkilerini yaşamanız muhtemeldir.

Eğer çok ciddi belirtiler görüyorsanız uzmanlardan profesyonel yardım alınız. Sürekli panik hali, ataklar, sinir ve öfke patlamaları başta size sonra sevdiklerinize zarar verecektir.

Boşanma davanız ile yatıp kalkmak, acaba ne olacak kaygısıyla yaşamak size sadece zarar verir.

Boşanma davasında size düşen konusunda uzman, tecrübeli ve iyi bir boşanma avukatı bulmak, olayları tüm detayları ile çarpıtmadan ve eksiksiz anlatmak, avukatınıza gerekli savunma argümanlarını temin etmek (delilleri toplamak hususunda yardım) ve avukatınızın size ihtiyaç duyması halinde iletişimde bulunarak sorularına yanıt vermektir.

Boşanma avukatınız olduğu için bunların dışında hiçbir şey yapmanız gerekmiyor. Adliyeye gitmek, duruşmalara katılmak, tanıkları dinlemek, karşı tarafı görmek ya da başka bir şey yapmak zorunda değilsiniz. Boşanma avukatınıza vekaletname verdikten sonra bırakın davanızı avukatınız takip etsin.

Avukatınız zaten tüm cevap dilekçelerinde, beyan dilekçelerinde, delil dilekçelerinde, duruşma öncesinde veya sonrasında sizinle irtibata geçecek sizden bilgi isteyecek ya da size bilgi verecektir.

Bu süreçte size düşen, sizi yeniden motive edecek, bu süreci en hafif şekilde atlatmanızı sağlayacak, yeni hayatınıza adapte olmanızı sağlayacak aktivite ve uğraş alanları bulmalısınız.

Son olarak, boşanma sürecinde de hayat devam ediyor. Bırakın avukatınız sorunlarınızı çözsün, siz hayatınıza hiç ara vermeden devam edin.

İlgili Makaleler

65 Yorum

  1. Hocam çok güzel yazmışsınız. Yazınız insanı çokta rahatlatıyor,fakat anlaşmalı davalarda avukat ücreti 5000 TL,çekişmelilerde ise 10.000 TL. Çoğu insan bu meblağları veremeyecek durumda. O yüzden ‘alırım elime kalemi,dilekçemi yazarım’ malesef. Tşk.

    1. Derya hanım merhaba,
      Yazımızı okuduğunuz ve beğendiğiniz için mutlu olduk.
      Yazımız içerisinde de belirttiğimiz üzere eğer avukat tutacak durumunuz yok ise adli yardımdan yararlanmanız mümkündür. Şunu bir kez daha yinelemek istiyorum boşanma davaları çok teknik davalardır. Sebebi ise yazılı yargılama usulü gibi katı bir usul kuralları ile düzenlenmiş olmasıdır. En ufak bir usulü hata davanızın aleyhinize sonuçlanması durumunu doğuracaktır.
      Avukatlık ücretlerinin yüksek olması avukatların kendi tercihlerinden kaynaklanmadığını, ücretin neredeyse yarısının vergi (kdv, gelir vergisi, stopaj ve harç) olarak avukat tarafından devlete ödendiğini de belirtmek isterim.
      İyi günler ve esenlikler dileriz.

      1. stopaj %20 dir. Kdv yi ise mükelleften alıyorsunuz. 10 bin tl nin 7500 tl si net kar dır. bunu da biliyoruz. milleti yolmaya devam edin. karlı bir meslek olduğundan meclisin yarısı avukattan oluşuyor.

        1. Halil bey merhaba,
          Boşanma avukatı ile görüşmelerinizde ücret hususunu özellikle ve öncelikle görüşmenizde her zaman fayda var. Ama iddia ettiğiniz gibi, Avukatlık milleti yolmak için değil haklarını korumak için vardır.
          Öte yandan biz de müşteri ya da mükellef olmaz. Avukatların müvekkili olur. Yani kendisine haklarını belki de hayatının en önemli kararını emanet eden kişinin vekili oluruz.
          Eğer ekonomik koşullarınız itibariyle avukat ücreti karşılayamayacak durumda iseniz bulunduğunuz baroya müracaat edin. Ücretsiz bir avukatın görevlendirilmesini isteyiniz.
          Bakınız, sizi yolduğunu iddia ettiğiniz avukatların barosu, eğer maddi durumunuz yok ise size ücretsiz avukat verecek diyorum.

      2. Avukat bey , ücretsiz avukatı devlet maaşı sigortası yada uzerinde malı olan kimseye vermiyor, evet maaş var ama kira çocuklar ev geçimi anca yetisiliyor suanda 13-15 bin arası bu yüzden avukat yanına yaklasilmiyor malesef

      3. Merhaba, yazınızı dava açtıktan 1 yıl sonra okuma şansım oldu ve okuduktan sonra dedim ki keşke dava açılış tarihinden önce okuma şansım olsaydı. O kadar güzel, o kadar doğru ifadeler kullanmışsiniz ki hiç dikkatim dağılmadan yazınızı okudum. Ve kesinlikle bu sıkıntılı süreci yaşayan herkesin mutlaka ama, mutlaka okuması gereken bir paylaşım. Özellikle çocukla ilgili olan bölümü çok hassas ve önemli.!!! Yüreğinize emeğinize sağlık çok teşekkürler ? bu arada yarın 9:10 da durusmam var:))

      4. elinde neşter bulunan bir doktor gibi düşün avukatı
        neşterin vurulacağı yeri qösteriyoruz onlarda çıkarıyorlar onun soy ismini senin isminden
        acısını ve sonrasını biz yaşayacağız

        2 ay öncesinden okusaydım şu hassas özenli cümleleri ruhumun incindiği yerden selam qönderip sizin elinize verirdim
        o neşteri….acım çok taze allahın izniyle zorda olsa çıkaracam o kalbi yerinden benim dava sürecimde yeni başladı

  2. Boşanmadan nafaka alınıyor mu boşanma süreci devam ettiği sürece toplu miktar da nafaka ödemek şartmı bilgi alabilir miyim teşekkür ederim

    1. Merhaba,
      Boşanma davası açılmadan da tedbir nafakası alınması mümkündür. Tedbir nafakası başlıklı yazımızı inceleyiniz.
      İyi günler ve esenlikler dilerim.

  3. Mrb ben de sekiz aydır boşanma asamasindayim 14 yıllık evliyim 30 yaşındayım eşim 44 yaşında 13 11 2.5 yaşında üç çocuğum var evimi ayırdım davayı ben açtım bu süreç içerisinde bi otelde konakladim erkek arkadaşımla ve kanıtlandı bundan ötürü çocuklarımın velayetini alabilirmi kadar nafaka tazminat talep edebilirmi lütfen cvpsiz bırakmayın çok önemli.simdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba,
      Sorunuz hukuki danışmanlık kapsamında kalmaktadır. Bu nedenle bir boşanma avukatına müracaat etmenizi öneririm.
      İyi günler ve esenlikler dilerim.

    2. Boşanma davası açmak taraflara ayrı yaşama hakkı verir. Yani ayrı bir eve çıkabilirsiniz, ayrı bir yaşamınız olabilir. Ancak boşanma kararı mahkemece verilip kesinleşinceye kadar eşiniz ile halen evlisiniz. Evliliğin eşlere yüklediği tüm yükümlülükler devam etmektedir. Mesela karşı cinsten bir kişi ile duygusal ya da cinsel bir birliktelik yaşayamazsınız.

    1. Merhaba,
      İddia ve savunmanın genişletilmesi yasağı şeklinde bir ilkemiz var. Yani taraflar dilekçeler aşamasında ileri sürdükleri iddiaları daha sonra genişletecek beyanlarda bulunamazlar.
      Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus davacının a) Dava dilekçesi b) Cevaba cevap dilekçesi hakkı olduğu, davalının a) Dava dilekçesine cevap dilekçesi b) İkinci Cevap dilekçesi işte bu dört dilekçede taraflar iddialarını diledikleri gibi genişletebilirler. Ancak dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra artık iddialar genişletilemez.
      Detaylı bilgiyi avukatınızdan alabilirsiniz.
      İyi günler ve esenlikler dileriz.

  4. Merhaba bosanma davası sürerken on duruşma oldu karsı tarafın maaşını istedik Aralık’ta Doğuda görev yapıyor ginderdiker Ocak ayinida isteyince Oyak kredisi kullanmış aylık 1700ideme var ..1yildir sürüyor dava on duruşma oldu ./hakim maaş bordrosunda tüm aldığı maasama bakar yoksa net elıne gecenemj ,,,gecen ay 11000 alıyordu bu ay isteyince kredi kullanıp maası düşürdü …

        1. Merhaba Ali bey;
          Bizde durumlar biraz ters. 4,5 aylık evliyiz. Sözde büyük bir aşktı bizim ki. Kocam 2 haftadır evde yok. Annesine gitti. Boşancam diyip duruyor. Eşim çok sakin biri, bende tartismalarda hararetli biriyim. Evdeki herseyi annesine anlattigi için öfkeyle bosanmak istedigimi belirttigim bir mesaj attim. Fakat bunu sinirle soyledigimi dile getirmeme ragmen israrla bitti bosanicaz diyor. Ben bosanmak istemiyorum. Öyle bir duruma zorlanirsamda nafaka, maddi manevi tazminat, oturdugumuz evin esyalari istiyorum. Bu durumda bu hakkımmıdır?

          1. Boşanma davası devam ederken tedbir nafakasına karar hakim verildiği zaman
            Eş vermek zorunda mı?

          2. Sitede tedbir nafakasına ilişkin açıklamaları okuyabilirsiniz. Yine nafaka yükümlülüğünün ihlali ile ilgili yazımızı mutlaka inceleyin.

  5. Bu kadar özenli ve açıklayıcı bir yazı yazdığınız için teşekkür ederim. Özellikle kendini suçlama ve çocukların gelişimi açısından yaptığınız yorumlar çok güzeldi. Keşke her şey normal ve yolunda olsaydı da böyle bilgilendirme yazılarını okumamıza gerek kalmasaydı. Çağımızın sorunu mu yoksa sadece insan olmayla mı ilgili bilmiyorum ama arkama bakmadan kaçasım geliyor. Eşlerin birbirine uyguladığı psikolojik şiddeti ve aradaki iletişimsizliği mahkemede ispatlamanın ve bir tarafın sürekli olarak diğer tarafa kötü davrandığını ortaya koymanın bir yolu olabilir mi? Yazınızı okuyunca bu soruyu düşündüm.

    1. Merhaba,
      Yazımızı beğendiğinize sevindik.
      Eşlerin birbirine uyguladığı psikolojik şiddeti ve aradaki iletişimsizliği mahkemede ispatlamak pekala mümkündür.
      Zaten şiddet denildiği zaman sadece fiziksel şiddet akla gelmemelidir. Psikolojik şiddet, sosyal şiddet, ekonomik şiddet, cinsel şiddet, duygusal şiddet gibi şiddet türleri bulunmaktadır.
      Bir boşanma avukatına müracaat ederek detaylı bilgi almanız mümkündür.
      İyi günler ve esenlikler dileriz.

  6. Merhabalar. Peki bulunduğum şehirde iyi bir boşanma avukatı yoksa başka şehirden avukat tutabilir miyim?

  7. eşim boşanma davası açtı fakat henüz elime bir tebligat ulaşmadı. ne zaman öğrenebilirim? ayrıca eşim dava aça süreci nedir ne kadar zamanda öğrenebilirm.

  8. avukat bey benim evliligimde şiddet hakaret aldatma hepsi var bosanmak istiyorum ama eşim istemiyo hem ben hem çocuklarım ayrilmamızin daha iyi olduğunu düşünüyoruz ama eşimi ikna edemiyorum ve ayrıca alkol de çok kullaniyo ben bu adamdan kurtulamazmıyım

    1. Merhaba,
      Boşanmak için tek yol anlaşmalı boşanma değildir. Çekişmeli boşanma davası açarak, karşı tarafın kusurunu ispatlayarak boşanmanız mümkündür.
      İyi günler

  9. Ben yabancıyım eşim Türk 2. 5 yasinda çocuğum var şiddetli gecimsizlik var bosanmaq istiyorum ama cocuğumu alır diye korkuyorum ülkeme gitsem ordan açsam dava beni ne bekliyor

  10. Merhaba avukat bey esim aylarca odasini ve yatagini hic bir sebep yokken ayirdi bu
    Durusmamiz var ilk mahkemede bitsin istiyorum evlilik birligi icinde ese karsi cok sayida agir kusurlari var tek celsede biter mi yeterli mi ispatladigim taktirde acaba tesekkurler.

  11. Merhaba benim bir sorum olacak ismim murat eşimle bir tartışma sonucu eşim annesinin evine gitti ve ben şu an çalıştığım işte aldigin ücretle gecinemiyorum ve bir karar alıp başka bir şehre taşınmaya karar verdim ve eşim bunu kabul etmiyor bana bir sürü şart koşuyor bana başka ev tut kirasini öde evimin ihtiyacını gör çocukların ihtiyacini gör ve istediğin yerde çalış diyor ben boşanma amaçlı yapmiyorum ama eşim sana daava açarım bütün haklarımı alırım cocuklari göstermem tazminat davası açarım seninele güne rezil ederim dünyayı sana zehir ederim diyor ortada birşey yokken bu duruma geldik gideceğim yerde para kazanmam daha çok olacak ve birazda olsun rahatlayacagiz diyorum ama bana ben istemiyorum diyor ve bana bu şekilde şart koşuyor nasıl bir yol izlemeliyim

  12. Merhaba,
    Boşanma aşamasındayız ama henüz dava açılmadı. Kızım için 5 bin lira tazminat istedim. Eşimin dedesinden ona kalan bir dükkan var ve aylık kirası 20 bin civarı. Ama kendi üzerinde değil babasının uzerinde. Ama birkaç senedir kira eşimin kartına yatırılıyor dedesinden ona kaldığı için. Bana üzerimde herhangi bir mal yok istediğin tazminatı vermeyeceğim dedi. Ailece durumları ve mal varlıkları var. Bu tazminat miktarını ve düğünde takılan altınların hangi tarafa ait olduğunu kimin hakkı olduğunu öğrenmek istiyorum.

  13. merhaba kayın vaaldem 2 senedir bosanamıyor evlenmeden önce dul maaşı alıyordu artık onuda alamıyor çok madur oldu. avukat tuttu ama pek bir işe yaramadı. yardımcı olabilirmisiniz.

  14. Bilgiler için teşekkürler Ali Bey.
    Eşimle bosanma öncesi aşamadayız. Ben yurtdışında ikamet ediyorum, eşim çocuklarımızla Türkiyede ikamet ediyor. Babanın yurtdışında olması durumunda çocuklarla görüşmek için hangi kurallar var? Bir eş yurtdışındayken dikkat edilmesi gereken başka özel durumlarla ilgili bilgi verirseniz ya da bilgi olan sitelere yönlendirirseniz sevinirim.
    Teşekkürler ve iyi çalışmalar.

  15. Merhabalar çok ama çok kötü bir insanla evliyim dili yalan olmuş hemde Her an herkese evde yalanlar itekeme kakalamalar küfürler eş arası ilişki yoksunluğu çocuk yapmamak iki yıldır kendi hanemizi yok sayıp iki yıldır herakşam gece 11 e kadar aşağıda babasının evinde oturtması herakşam 6.30 da aşağıda yemek hazırlamam ve hergün orda yememiz gece evinin anahtarını bile içeri alamam atamızda geçen berşeyde annemi araması aileme ve bana hakaretler arayıp basbas bağırmalar namusa konuşmalar babam olmadığı için 4 aydır ailesini alıp özğr dilemeye gelmeyip beni anne evimde bırakması ama ailesinede yalanlarla karımla barıştık gelecek demesi iki tarafında kandırırken ihanete bulaşması tabiki elimde aynı iş yerinde çalışmaları dışında kanıt yok eski sevgilisi sadece beraber gezdiklerini ben ve komşum var gören şimdi boşanma açacamı söyleyince dahada pisleşmesi benim bu insandan boşanmam şart beni ve ailemi rezil etti hakim karşısındada ne denli yalanlarla geçer bilemiyorum nasıl bir dilekçe hazırlarsam boşalabilirim artık dayanamıyorum

  16. Merhabalar avukat ali bey bende boşanmak istiyorum 2 öocuğum var 2. Evliliğim 2. Eşimden 1 çocuğum var. Fakat ne zaman boşanmak istediğimi söylesem kendi ğzerine olan evi bana vermek asla istemiyor ve çocuğumuzun velayetini vermek istemiyor. Boşanma aşamasında aynı evi paylaşmakta olmuyor sanırım.

  17. Merhaba eşim 3 aylık çocuğumu ve beni bıraktı gitti gittiği gün başkasıyla sevgili olmul ve fotoğraf paylaşılıyor ve bana sürekli çocuğu istemiyorum diye mesaj attı bende aldatığını öğrenince sinirlendim ve çocuğumu 1 saatliğine anneme bırakıp dışarı çıktım dışarı çıkmam suç mu yani bana sen dışarı çıkıyorsun çocuğu alıcam diye şimdi mesajlar atmaya başladı alabilir mi

  18. Merhaba 7 yıllık evliyiz eşim ilgisiz,sevgisini göstermiyor hata yaptığında ben saatlerce ağlasam bile bişey olmamış gibi davranıyor arakızda iletişimsizlik var.tek artısı 5 yaşında özel bir çocuğumuz var onun eğitimiyle çok ilgileniyor ben pek ilgilenemiyorum boşanma davası açsam benim ilgisiz olduğumu ileri sürerek velayeti alır mı teşekkürler

  19. Merhaba benim eşim ailesi biz evlendiğimde hiç bize yardım etmedi. Ama ikinci çocuğu evlendiğinde kizin herseylerini yaptılar benim eşim ailesine karşı beni hiç savunmuyo ne yapmalıyım bir yol gosterirmisiniz

  20. Ben eşimi aldattım ve karım boşanmak için mahkeme dava açtı ben nasıl bir dilekçe yazmalıyım boşanmamak için ben eşimi seviyorum çoçuklarımı seviyorum onlardan ayrılmak istemiyorum bana bu konuda yardımcı olurmusumuz lütfen

    1. Merhaba,
      Bulunduğunuz ilde bir boşanma avukatı ile yüzyüze görüşmelisiniz.
      Boşanma avukatı olmadan dava açmanızı kesinlikle önermem.

  21. Merhaba,eşimle anlaşmalı olarak boşanmaya karar verdik ve 26-10-2022 tarihinde davamız görüldü ve boşanma kararı verildi. Duruşmadan 1 ay sonra kaleme gidip imza atmamız gerektiği söylendi bize,fakat eşimle tekrar birleşme kararı aldık,şu süreçte ne yapmalıyız? İmza atmazsak ne gibi bir sürece gireriz?

  22. karşı taraf dava açtıgında buna karşı bizde dava açabiliyor muyuz bide bu dilekçe şu anda açılmış bi dava yok ama açıldıgında bize kagıtlar geldiginde mi yazılmalı cevap dilekçesi

  23. Merhabalar 4 yıllık evliyim ve evliliğimin 3. Ayından beri çoğu kavgamızda boşanma talep ediliyor. Ve sonra hiçbirşey olmamış gibi barışıyoruz tekrar malesef. Çünkü bir bayan için boşanmak erkeğe göre daha zor. Artık yıprandım. Bunun psikolojik bir şiddet olduğunu söyleyebilir miyiz? Ve bunun bedelini mahkemede öder mi? Ayrıca şiddet ve bol hakaret söz konusu da var. Evliliğin ilk yılları hakarete karşılık veriyordum ama son birkaç yıldır sakinliğimi korumama rağmen en ufak bir tartışmayı 2 dk sürmeden büyütüp hakarete ve şiddete başvuruyor ardından da boşanma talebinde bulunuyor. Durumu iyi bir aile olduğuna güveniyor, bense ailemi üzmek istemediğim için ve çocuğum için hep sabrettim. Ama artık en ağır bedelle bitirmek istiyorum

  24. İyi gunler efendim ben 8 yıllık evliyim uc oglum var cocuklar ufak esım kendi bosanma davası actı aldatma psikolojik baskı beni kucuk dusurme Baska kızla kacıp onu hamile bıraktı cocuk aldırttı psikolojik olarak halen cokuntu ıcındeym ama soyle bir durum var efndm cocuklar İcin ayrılmak istemiyorum tazminat nafakayı cocuklar in geliri İcin yuksek tutsam olurmu birde size bırsey danscam esmden ev ısteyebılurmıyım

  25. Merhaba,
    17 Mart Cuma günü anlaşmalı olarak boşandık. Evin tüm eşyalarını evlenmeden ben aldım. Eşim Cumartesi günü nöbetçi mahkemeye gidip itiraz ettiğini söylüyor. Evdeki tüm eşyaların ortak olduğunu ve yarısını alacağını belirtiyor. Protokole göre eşyalar ben de kalacak ve ikamet edilen evde ben kalacaktım. Zaten kontrat evlenmeden benim adıma yapmıştı. Oturduğumuz eve ve eşyalara zarar veriyor. İlam çıkana kadar bu evde oturacağını yoksa boşanmaya itiraz edip başka şehire gideceğini söylüyor. Ne yapmam gerekiyor?

  26. Ben 13 yıllık evliyim bu 13 yıl içinde görmediğim sözlü fiziksel duygusal piskolojik şiddet kalmadı hergun bana senin sevgilin var diye diye beni bıktırdı bu nedenle bende bı inatla kalkıp bir uuygulama üzerinden biriyle konuştum gördü ama oda beni defalarca aldattı şimdi boşanma davasıni ben açtım beni ve dört çocuğumu sokağa attı annemlerde kalıyoruz sizce süreç nasıl ilerler ne olur bana bir akıl verin çok çaresizim ????

  27. Şuan eşimle boşanma aşamasındayım kendisi mahkemeyi istinafa taşıdı 1 çocuğumuz var bu süreçte işe girsem birsey olurmu

  28. Yazınızı çok beğendim oldukça bilgilendirici vede tavsiyelerınız son derece isabetli emeğinize sağlık. Teşekkür ederim

    1. Merhaba,
      Çocuğun adına açılan banka hesabı ile ilgili işlemleri Velayet hakkına sahip kişi (anne ya da baba) yerine getirebilecektir.
      Bu husus ayrıntılı olarak “Çocuk Malları” konulu yazımızda anlatacağız.

  29. selam avukat alibey nasılsınız ben eşimden ayrılmak istiyom iki tane cocuğum var ama cocuklarım şuan da yanımda eşimin piskoloji durumu iyi deyil evin içinde bana nne babama hakaretler ve küfür etmeler aynı zamanda annemede şidet uyguladı annemin Darp raporuda var peki bunun için ben eşimden kaç cesede boşanırım ve erken boşanırım

    1. Merhaba,
      Anlattığınız kadarıyla çekişmeli boşanma süreci olacak. Takriben 1 ila 1,5 yıl arasında değişen bir süreç olacaktır.
      İyi günler

  30. Yazınızı çok yalın, anlaşılır ve faydalı buldum. Uzun süredir eşi yüzünden görüşemediğim erkek kardeşim için okudum.Kendisine bu yazıyı önereceğim. Umarım bu süreci yaşayacakları en az psikolojik hasarla atlatırlar.

  31. Bir kadın olarak kadınlara bu kadar pozitif ayrımcılık yapmak erkeğe zulüm değil mi? Sürekli şikayet eden, hiçbir şeyden memnun olmayan, ne kadar verirsen ver gözü paraya doymayan bir kadını erkek sevebilir mi ? Sevemez ve ondan boşanmak istediğinde ise bir ömür nefret ettiği kadına para ödemek zorunda. Çocuk varsa seve seve öder ama çocuk yok, kadın çalışıyor ama adam para ödeyecek. Hep kadınlar mı haklı? Bu zulme son verilsin. Bir insan nefret ettiği kişiye nafaka ödemek zorunda bırakılmasın. Kadınlar bunu çok kullanıyor. 1 ay evli kal adamın senden önce sahip olduğu herşeye ortak ol. Süresiz nafaka zulümdür

    1. Merhabalar,
      Sitemizde sadece hukuki makaleler paylaşıyoruz. Kadın lehine yasal düzenlemelerde objektif ayırımcılık olduğu doğrudur. Ülkemiz koşulları nazara alındığında bunu haklı bulanlar kadar sizin gibi haksız görenler de mevcut. Ancak Kanunlar doğru olduğu için değil, kanun oldukları için uygulanırlar. Bu nedenle sürekli ve ısrarla aynı şeyi söylüyoruz. Mağdur olmamak için kadın ya da erkek alanında uzman bir boşanma avukatı ile hareket etmelisiniz. Avukatınız yok ise ücretsiz bir avukat istemelisiniz. Boşanma avukatı başlıklı makalenin mutlaka okunması gerekiyor. Umarız ki iyi bir boşanma avukatı ile hareket edilerek insanlar haksız şekilde mağdur edilmesinler. Yorumunuz için teşekkürler.

  32. Avukat bey boşanalı 5 ay oldu yazdığınız gibi çok ağır bir süreç. Allah kimseye yaşatmasın. Ama öyle meslektaşlarınız varki müvekkili belki kzıgınlıkla öfkeyle bir gaza gelip kusura bakmayın ama vicdansız bir avukatın eline düştüğünde öyle gaz veriyor öyle gaz veriyor ki en sonunda iki tarafında birbirinin yüzüne bakacak hali kalmıyor. Ve bu insanların uzun bir evliliği vardı çocukları vardı, bir evde mutlaka kavga olur yuvayı kurtaralım bakış açısı yerine ben paramı alayım keyfime bakayım veya en iyi avukat benim hemen boşadım kafasıyla gidiyorlar ve bunuda özellikle genç ve bayan avukatlar yapıyor. Yuvaları olmasın diyorum bu tipler için.

  33. Merhabalar, erkek arkadaşım 2019 ekimde boşanma davası açılmış 2021 de tazminata itiraz etmiş erkek arkadaşım dava 4 yıldır devam ediyor. Bizde 2022 de ilişkiye başladık ama bu dueımda bizim ilişkimiz davayı etkiler mi yada sadakat yükümlülüğü devam ediyor mu

  34. Ali bey bir nebze olsun rahatladım izin verirseniz boşanma ile ilgili bir sorum olacak Benim oğlum devlet memuru, Tip1 diyabetli şeker ve çölyak hastası kız tarafı bunları bildiği halde kabul ettiler ve 14Kasim2021 evlendiler.Ağustos başı gibi boşanma davası açtık.Bu süre zarfında oğlum eşinin başkalarıyla yazışmalarını görüyor ve strese bağlı komaya giriyor ve aynı gün ben bakamam deyip gidiyor. Biz gittikten 1ay sonra dava açtık.Doğal olarak onlarda bize karşı dava açtılar.Sizin tecrübelerinize dayanarak acaba ne gibi bir sonuç olur.Teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu