Sulh Ceza Hakimliği
Ceza Mahkemeleri denildiğinde akla genel yetkili olan Ağır Ceza Mahkemeleri, Asliye Ceza Mahkemeleri ve Sulh Ceza Mahkemeleri gelmektedir. Ancak 6545 sayılı Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun 28/06/2014 tarihinde yürürlüğe girerek Sulh Ceza Mahkemelerini kaldırmıştır.
Dolayısıyla şu anda Ağır Ceza Mahkemeleri ve Asliye Ceza Mahkemeleri iddianamenin kabulünden sonra kovuşturma aşamasında görev yapmakta iken, Sulh Ceza Hakimliği genel itibariyle Soruşturma aşamasında ve özel kanunlarla kendisine verilen görevleri yapmaktadır.
6545 sayılı kanun ile 52320 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun’a geçici 6. Madde eklenmiştir.Bu geçici 6. Madde ile :
- Sulh Ceza mahkemelerinin kaldırıldığı,
- Maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yirmi gün içinde sulh ceza hâkimlikleri kurulacağı,
- Maddenin yürürlüğe girdiği tarihte, sulh ceza mahkemelerinde görülmekte olan dava dosyaları bir ay içinde yetkili asliye ceza mahkemelerine devredileceği,
- Maddenin yürürlüğe girdiği tarihte, kaldırılan sulh ceza mahkemelerinde görülmekte olan işlerden, sulh ceza hâkimliğince bakılması gerekenler, sulh ceza hâkimliklerinin kurulmasından itibaren on beş gün içinde yetkili sulh ceza hâkimliğine devredileceği,
Hükme bağlanmıştır.
5320 sayılı yasaya eklenen ek 1. Maddesinde:
Kanunlarda sulh ceza mahkemesi veya sulh ceza hakimine yapılan atıflardan
- İdari yaptırım kararlarına karşı yapılan başvurulara, yürütülen soruşturmalarda hakim tarafından verilmesi gerekli karar ve işlemlere kanunlarda sulh ceza mahkemesinde veya hakimince verilmesi öngörülen veya işlemleri ilişkin olanlar sulh ceza hakimine,
- Yargılamaya ilişkin olanlar Asliye ceza mahkemesine veya hakimine yapılmış sayılır.
Şeklinde düzenlenmiştir.
Dolayısıyla Sulh Ceza Hakimliği:
- İdari yaptırım kararlarına karşı itirazlara,
- Tutuklama, yakalama, arama, elkoyma, adli kontrol vs. gibi koruma tedbirlerine ilişkin taleplere,
- Kanunlarda Sulh Ceza Mahkemesi veya Sulh Ceza Mahkemesi Hakimince verilmesi öngörülen karar ve işlemlere bakmakla görevlidir.
Yine soruşturma sonucunda kovuşturmaya yer olmadığına dair karar (takipsizlik kararı) verilmesi halinde, karara itiraz mercii, kararı veren savcılığın bulunduğu ağır ceza mahkemesine en yakın ağır ceza mahkemesindeki Sulh Ceza Hakimliği tarafından itiraz incelenerek karara bağlanacaktır.
Ist.9.sulhceza hakimligi nin itirazin reddine verdiği karar ının, kaldirilmasinı nereden istemem gerekir
Merhaba,
Sulh Ceza Hakimliği’nin hangi kararına itiraz ettiğiniz hususunu belirtmemişsiniz. Bu nedenle vereceğimiz bilgiler yanlış olacaktır. Ancak mahkeme ya da hakimliklerce verilen tüm kararlarda hangi kanun yoluna hangi sürede başvurulacağı kararın en altında yazmaktadır.
İyi günler ve esenlikler dileriz.