Velayet Altındaki Çocuğun Yurt Dışına Götürülmesi
Velayeti Eşlerden Birine Bırakılan Çocukların Yurt Dışına Götürülmesi
Velayet kendisine verilen eşler, çocuklar ile ilgili her türlü kararı diğer eşin rızası olmaksızın verebilir. Müşterek çocuk hakkında verilen kararlarda aranan en önemli kriter çocuğun yüksek menfaatleridir.
Bir başka şekilde ifade etmek gerekirse çocuğun yüksek menfaatlerini ihlal etmemek kaydıyla eşler, çocuğun eğitimi, bakımı, yaşanılacak şehir, ülke gibi konularda diğer eşin rızasına ihtiyaç bulunmaksızın her türlü kararı alabilir.
Bu hususta en sık karşılaştığımız husus, müşterek çocuğun velayeti kendisine verilen eş, Yurtdışına beraberinde gitmek istediği takdirde müşterek çocuğu götürüp götüremeyeceği sorunudur.
Yargıtay uygulamasında da kabul edildiği üzere mahkemece verilen boşanma ya da ayrılık kararı ile müşterek çocuğun velayeti eşlerden bir tanesine verilmekte, diğer eş ile çocuk arasında kişisel ilişki kurulmaktadır.Velayet görev ve yetkisi kendisine verilen eş, müşterek çocuğu yurtdışına götürebilir. Bunun için diğer eşin rızasına ihtiyaç bulunmamaktadır.
Yine bu hususta mahkemeden ayrıca bir karar alınmasına da gerek bulunmamaktadır.
Hakimin Müdahalesi (Mahkeme Kararı)
Ancak, bazen ülkelerin kendi hukuklarından ya da uygulamalarından kaynaklı olarak velayeti kendisine verilen eş, müşterek çocuk için vize başvurusunda bulunması halinde vize verilmemektedir.
İşte bu durumda yapılması gereken Aile Mahkemesine müracaatla müşterek çocuğun yurtdışına çıkarılabilmesi hususunda karar alınması olacaktır.
Zaten gerek Yargıtay uygulamasında gerekse ilk derece mahkemesi uygulamalarında müşterek çocuğun yurtdışına çıkarılması hususunda karar isteminde bulunulması halinde, ilgili ülkenin müşterek çocuğun vize müracaatına olumsuz cevap verip vermediğinin mahkemece incelenmesi gerekmektedir. Velayeti kendisine bırakılan eşin bu yöndeki talebin reddedilmiş olmasını dava şartı olarak kabul edilmekte, bu şekilde bir red cevabının bulunmaması halinde hukuki yarar yokluğundan davanın reddine karar verilmektedir.
Özetlemek gerekirse;
- Velayeti kendisine verilen eş, çocuğu yurtdışına geçici ya da kalıcı olarak beraberinde götürebilmektedir.
- Bunun için diğer eşin rızasına ihtiyaç bulunmamaktadır.
- Mahkemeden de bir karar alınmasına gerek bulunmamaktadır.
- Müşterek çocuk için diğer eşin rızası bulunmaması nedenine dayalı olarak vize verilmemesi halinde, diğer eşin rızasının bulunmaması durumunda mahkemeden bu yönde karar verilmesi istenmelidir.
Ben de velayeti bende olan oğlumu ikinci evliligimden dolayı almanyaya götürmek için geçen yıl çok uğraştım araştırdım. Herkes, avukatlarda dahil babadan izin almadan goturemeyecegim söylendi. Araştırmalarım sonucu tüm evrakları konsolosluga verdim ve koronadan dolayı 1 yıl sürsede vize verilme süresi nihayetinde geçen hafta onay verildi çok şükür… 2020 güncel bilgimi paylaşmak istedim, yani izin almadan da goturulebiliyor çocuk yurdisina.. Saygılar
Merhaba,
Deneyiminizi paylaştığınız için teşekkür ederiz.
Ben yeni boşandım Eşimin telefon hatti üzerimde olup süpheli olduğum bir kişiyi buldum hatay da biri ile konusup benimle evliliğini sonlardirdi şimdi bu hataya gidermi veya ben cocuğu mu nasil görecem ben ailemle yasiyacam dedi sonra hataya gidip evlenmesi benim cocuk la iliskimi kesiyor bu durumda nasil dava acarim giderse
Merhaba,
Boşandığınız eşiniz dilediği yerde, şehirde veya ülkede yaşama hakkına sahiptir. Velayet eşinize verilmiş ise kişisel ilişki günlerinin düzenlenmesini mahkemeden talep edebilirsiniz.
İyi günler ve esenlikler dileriz.
Selam
Ben isvecte yasiyorum.Burada bosandiktan sonra velayet hem annenin hem babanin yani ortak.Yurtisini birakin baska kente göcetmek cocugun zararina oldugu icin mumkun degil.Lutven avukatlar olarak buna bir Care bulun,gerekirse cumhurbaskaniyla bu konuyu görusun.Cocugun babaya da ihtiyaci var.Yurtisina annesi tarafindan göturulurse cocuk Perisan olur.Lutven buna bir care bulun
Merhaba vize veya gümrükte problem yaşamadınız mı?
Velayeti bende olan cocgumla beraber yurdisina yerleşmek istiyoruz babasıyla kişisel ilişkisi bir sorun yaratır mı
Merhaba,
Hayır. Siz yurtdışına yerleştiğiniz takdirde baba yeniden kişisel ilişkinin belirlenmesini talep edebilir.
İyi günler ve esenlikler dileriz.
Gümrükte problem çıktı mı peki ?
Bu güzel bilgi için teşekkür ederim.. Evrak listesinde babadan muvaffakatname isteniyor diye biliyorum.. Sizden böyle bir izin belgesi istenmeden mi, hazırladınız tüm evraklarınızı.Yani eksik evrak sunmadınız değil mi?
Gayri resmi 2 çocuk annesiyim çocukların kimlikleri 2 tanıma işlemi gerçekleşti. Gayri resmi olan çocukların velayet hakkı annededir diyor kanun fakat beb yeni evlilik yaptım cocuklarimida goturmek istiyorum 2 senedir Fransa için vize alamiyorum muafakatname istiyor babalari ile iletişim kuramiyorum.Lutfen yardımcı olur musunuz
Merhaba bende suan oglumu belcıkaya gtrmek ıcın ugrasıyorum ama velayetı babasındna boterden ızın belgesını nasıl yapacagım ?
Hanımefendi bende șuan sizin yașamiș olduğunuz durumu yaşıyorum iki kızımı almanyaya getirmek için tüm evrakları konsolosluğa verdim ama velayetleri bende olmalarına rağmen sacede babanın görüş günleri olduğundan dolayı babadan izin belgesi alıp onuda konsolosluğa sunmamizi istiyorlar. Bizimde baba ile iletişimimiz olmadığı gibi iletişime geçsek dahi izin vereceğini düşünmüyorum siz bu süreçte mahkemeden alınan farklı bir izin belgesimi sundunuz konsolosluğa rica etsem benide bilgilendirirseniz çok sevinirim şuan bundan dolayı sıkıntıdayim.
Vize görüşmesin de muvafakat olmadığı halde çoçuğa red gelmedi mi peki görüşme de nasıl anlattınız durumu
Bende aynı sorunla karşı karşıyayım nasıl bir yol izlediniz lütfen paylasirmisiniz bende izin alamıyorum.pasaport dahil tüm evrakları çıkarıyorum muafatname diye direniyor vize ??
Acaba nasıl yaptınız detaylı paylaşırmışsınız veya bu konuda bilgisi olan varsa deneyimini paylaşabilir mi. Eşimi oğluyla birlikte Almanya’ya götürmek istiyorum ama eski eşi Rıza göstermiyor muvafakatname vermiyor nasıl bir yol izlememiz gerekiyor. Çocuk 15 yaşında ve velayeti annede, babanın sadece iki haftada bir hafta sonları görme hakkı var.
Çocuğunuz kaç yaşındaydı ve dil öğrenmesi istendi mi rica etsem soyler misiniz?
Mrb Ali bey size çok ihtiyacım var çok önemli bir davam var sizinle irtibata geçmek istiyorum lütfen ?
Şeyda hanım merhaba,
Bize sitemizde yer alan 0 505 312 09 15 nolu telefondan, whatsapptan ya da e-posta (alideniz@alideniz.av.tr) adresinden ulaşabilirsiniz.
İyi günler ve esenlikler dileriz.
Merhaba eşimden yeni boşandım bir kızım bir oğlum var çocuklarımın velayetini annesine verdi. Ben de boşanma sürecinde İsviçre’ye yerleştim babası olarak çocuklarıma yaz tatillerinde bir ay sömestır tatilinde 15 gün görme hakkım var. Yılda bir defa bir aylık görme hakkımı İsviçre’de yaşadığımdan dolayı ya bu hakkımı annesi engelleyebilir mi? Kısacası ben yurtdışında yaşayarak Türkiye gitmeden çocuklarını İsviçre’ye getirip görme hakkım var mı?
Merhaba,
Mahkemeden bu konuda ek karar vermesini talep ediniz.
Merhaba ben boşanma aşamasındayım. Boşandıktan bir iki sene sonra yurtdışına gitmek istiyorum.fakat 1.5 yaşında bir oğlum var. Velayeti yüksek ihtimal ile bana verilecek. Yurtdışına onu götürmek için babanın iznine ihtiyacım var mı. Özellikle gittiğim yerde vatandaşlık almak istersem engel olabilir mi
Bu hususu gideceğiniz ülkenin mevzuatı kapsamında değerlendirmek gerekiyor.
Ali Bey, paylaşımınız için o kadar minnettarım ki… Pasaportumuzu ve vizemizi sorunsuz aldık. Yarın ucuşumuz var ve ben bu saatte hala alamadığım muvafakat için literatür bakıyorum. Karşı taraf hem hükümlü hem kaçak. Yani asla ulaşılabilir değil. Ona rağmen çok korkmuştum sıkıntı yaşarız diye. Velayet tabiki bende ve sayenizde için rahatladı.
Merhaba 27 mayisda eşimle anlaşmalı boşandık 2 çocuğun velayetini de ben aldım ve ailem Kıbrıs da olduğu için onların yanına gidicem ancak gerekçeli karar ile gidebilirmiyim tebligat henüz ulaşmadı bana uyapdan aldığım belge ile feribotla geçiş yapmak istiyoruz gidebilir miyiz yoksa kesin kararı beklemek zorunda mıyız
Merhabalar Ali bey, kızımın velayeti bende babası istediğinde yurt dışına cıkartabilsin diye babasına muvafakatname verdim, kızım 15 yaşında yurt dışında okumak istedi, aynı zamanda kızım Alman vatandaşı babasının yanına okumak için göndersem çocuk.için sorun yasarmıyım yardımcı olur musunuz.
Merhaba Ali bey,
15 yaşındaki velayeti bende olan oğlumla 3-4 günlük yurt dışı seyahati planlıyoruz. Velayeti bende olduğu için pasaport çıkartırken muvaffakatnameye gerek olmadı ve aldım fakat yurt dışına çıkışta pasaport kontrolde gene de muvaffakatname istenir mi araştırıyorum. Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Birimini aradım, çocuğun kendine ait pasaportu var ise muvaffakatnameye gerek olmadığını söylediler fakat gene de emin olamıyorum bu konu ile ilgili net bir karar vb. kanıt bulabilir miyiz?
Bununla birlikte tabi ki gidilecek ülkelerden vize talebinde bulunurken ilgili ülke kanunlarına göre isteyebiliyorlar fakat biz Japonya seyahati düşünüyoruz ve Japonya konsolosluğu vize başvurusu istemiyor ve muvaffakatname istiyor musunuz diye aradığımda bunun “ülkeden çıkarken kendi ülke makamlarımıza ibraz etmemiz gerektiğini ve Japonya’ya girişte böyle bir zorunluluk olmadığını” söylediler. Yani çıkışta pasaport kontrolde mahkeme kararını yanımda bulundursam hatta vukuatlı e-devletten nüfus kayıt örneğini de göstersem yeterli olur mu acaba?
Merhaba ben eşimle boşandım ortak velayet ama çocuğun bakımı ikameti bende ama ben eşimin çocukla yurtdışına çıkabilmesi için muvaffakatname verdim bu muvaffakatnameyi noterden iptalini yaptirdigimda yurtdışına çocukla birlikte çıkış yapabilir mi? Pasaport kontrolünde polisler sadece noterin verdiği evraka bakıyorlar sistemde inceleme yapmıyorlar ,çocuğun pasaportu yabancı pasaport
Merhabalar Ali bey, kızımın velayeti bende babası istediğinde yurt dışına cıkartabilsin diye babasına muvafakatname verdim, kızım 15 yaşında yurt dışında okumak istedi, aynı zamanda kızım Alman vatandaşı babasının yanına okumak için göndersem çocuk.için sorun yasarmıyım yardımcı olur musunuz.
Mrhb benim 18 yasinda kizim var ben 2. Evliliğimi yurtdisinda yaparsam kizimi nasil kendimle götürebilirim yasi problem olur mu
Benim çocuklarım gayri resmi evlilik dışı evlilik dışı çocuklarin velayeti annededir diyor Türk Medeni kanunlari ayrıca velayet hakkıda annede olan çocukların yurt dışı a çıkışı babalarının muafatine bağlı deildir ben bunu daha fransa vize merkezine nasıl anlata bilirim ne gibi evrak verebilrim yoruldum Bende aynı sorunla karşı karşıyayım nasıl bir yol izlediniz lütfen paylasirmisiniz bende izin alamıyorum.pasaport dahil tüm evrakları çıkarıyorum muafatname diye direniyor vize ??.Evlilik dışı Tanıma işlemi olan çocuklar bilgisi olan lütfen ama lütfen yardım etsin lütfen
Merhaba Ali bey,Ben iş için yutdışına çıkıcam 6 senedir ayrıyız iki oğlum var velayetleri bende.Babaları dört aydın cezaevinde uzun bir süre daha yatacak gibi ben çocuklarımı kendimle götürürken onun veya onun verasetçisinin rızasına,imzasına ihtiyacım olacak mı?