Ulusal Bayram Ve Genel Tatil Günleri Hangileridir?
İş mahkemelerinde işçi ile işveren arasındaki alacak davalarından bir tanesi de Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri yapılan çalışmalara ilişkin ücretlerin ödenmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu yöndeki talep kimi zaman diğer işçilik alacakları ile birlikte talep edilmekte kimi zaman ise bağımsız bir alacak talebi şeklinde iş mahkemesinde iş davası olarak ortaya çıkmaktadır.
Ancak bu yöndeki bir talebin ortaya çıkması ve hesaplanabilmesi için bu bayram ve tatil günlerinin hangi günleri olduğunun herkes için kesin ve net bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir.
Her şeyden önce iş kanunlarımızda Ulusal Bayram ve Genel Tatil günlerinin hangi günler olduğu hususunda bir hüküm bulunmamaktadır. Bu husustaki tek yasal düzenleme ise 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’dur. Buna göre yasanın 1. maddesi uyarınca tek ulusal bayram 29 Ekim Cumhuriyet Bayramıdır. 28 Ekim günü saat 13.00’ten başlayıp 29 Ekim günü bütün gün devam eder.
Genel tatil günleri ise 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2. maddesi uyarınca resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve darbe kalkışması sonrasında 15 Temmuz günü genel tatil günü olarak düzenlenmiştir.
MADDE 2 – Aşağıda sayılan resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü genel tatil günleridir.
A) Resmi bayram günleri şunlardır:
1. 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır.
2. 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı günüdür.
3. 30 Ağustos günü Zafer Bayramıdır.
B) Dini bayramlar şunlardır:
1. Ramazan Bayramı; Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 3,5 gündür.
2. Kurban Bayramı; Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 4,5 gündür.
C) 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü ve 15 Temmuz günü Demokrasi ve Milli Birlik Günü tatilidir.
(D) Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir.
Bu Kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri; Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır.
Mahiyetleri itibariyle sürekli görev yapması gereken kuruluşların özel kanunlarındaki hükümler saklıdır.
29 Ekim günü özel işyerlerinin kapanması zorunludur.
şeklinde düzenlenmiştir.
Şu halde iş davası öncesinde iş hukuku avukatları tarafından müvekkillerine söz konusu günlerde işçinin çalışıp çalışmadığının işçi ile yapılacak mülakatta kesin bir şekilde saptandıktan sonra iş mahkemesine iş davası açmaları gerekecektir.