Telefon Görüşmelerini Başkalarını Dinletmek Suç Mudur?
Telefon görüşmelerini başkalarının duyabileceği şekilde hoparlör ya da sesinin yükseltilmesi suretiyle başkalarına dinletmek suç mudur?
Yukarıdaki soruyu çoğaltmamız mümkündür.
- Whatsapp ya da Facebook’dan gönderilen özel mesaj olarak gönderilen ileti, resim ya da mesajları başkaları ile paylaşmak suç mudur.
- Kendisine gönderilen mektubu başkalarına okumak, paylaşmak suç mudur.
- Elektronik posta içeriğini başkalarına iletmek ya da paylaşmak suç mudur.
- Telefon görüşmelerini başkalarının duyabileceği şekilde hoparlör ya da sesinin yükseltilmesi suretiyle başkalarına dinletmek suç mudur.
Tüm bu sorulara cevap vermeden önce öncelikle Özel Hayat ve Haberleşme Hürriyeti kavramlarının anlaşılması gerekmektedir.
Gerçekten de günümüzde Haberleşme denilince akla bir çok araç gelmektedir. Kişiler birbirleri ile Telefon, SMS, İnternet, Mektup, Faks, Elektronik Posta, Sosyal Paylaşım araçlarının sağladığı anlık ileti araçları (Facebook, Twitter, Whatsapp vs.) ile haberleşebilmektedir.
1982 Anayasasında teminat altına alınan temel hürriyetlerden bir tanesi de Özel Hayatın Gizliliğidir.Anayasal teminat altında bulunan bu hakkın uzantısı olarak haberleşme hürriyeti 22. maddede düzenlenmiştir. Buna göre “Herkes, haberleşme hürriyetine sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır.”
Şu halde iki taraf arasında geçen bir telefon görüşmesini taraflardan bir tanesinin rızası olmaksızın, telefonun hoparlörü ya da sesini yükseltmek suretiyle başka kimselerle paylaşması, bu kişilere dinletmesi suç teşkil etmektedir.
Çünkü kişiler arasında yapılan bu telefon görüşmesi tarafların “giz” alanında yer almaktadır. Tarafların “giz” alanında yer alan bu haberleşme diğer tarafın rızası alınmaksızın hukuka aykırı olarak ifşa edilmekte, açığa çıkarılmaktadır. Bu durum ise Türk Ceza Kanunu’nun 132. maddesi uyarınca Haberleşmenin Gizliliğinin İhlali suçunu oluşturmaktadır.
Bu suçun faili haberleşmenin tarafları olabileceği gibi, üçüncü bir kişi de olabilir. Yani haberleşmenin tarafı olan kişilerin bilgisi ve rızası olmaksızın bu kişiler arasındaki haberleşme içeriğini her ne suretle olursa olsun başkası ile paylaşması, ifşa etmesi, yayımlaması halinde dahi suç oluşacaktır. Örneğin kişiler arasındaki bir elektronik postanın yasal olmayan usullerle hacklemek ya da diğer yazılımlar aracılığıyla ele geçirip başka kişiler ile paylaşmak da bu suçu oluşturacaktır.
Yargıtay bir çok istikrar kazanmış kararında da kişilerin tarafı olduğu haberleşmenin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın açıklaması nedeniyle eylemin haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu teşkil ettiğini belirtmektedir.
Merhaba calistigim yerde sirket sahibi benim tlf ve wapsaat gorusmelerimi dinlemis tum yazismalari kaydedmis casus bir progamla ve isten ayrilmak zorunda kaldim bu bir sucmudur ne yapmam gerek
Konuşmada Hakaret vs varsa ispatlama imkani yoksa anlık hoparlore alarak şahitlendirmek delil sayılmıştır. yargitay karari var konu hakkinda