Whatsapp tan Gönderilen Tebligat Geçerli Sayıldı.
Yargıtay, Whatsapp ile gönderilen tebliğe konu evrakı teslim aldığını kabul ve ikrar eden kişiye, tebligatın yapılmış sayılacağı yönünde bir karar verdi.
Burada dikkat edilmesi gereken husus, olayda kişinin talebi üzerine tebligatın whatsapp üzerinden gönderildiği yine kişi tarafından evrakın whatsapptan ulaştığını kabul ve ikrar olgusu bulunmaktadır.
Her ne kadar kişinin kabul etmesi halinde tebligatın her yerde yapılabileceği yönünde Tebligat Kanunu’nda hüküm bulunsa da, whatsapp programından gönderilen tebligatın geçerli sayılması yönündeki ilk Yargıtay Kararı oldu.
14. Ceza Dairesi
2016/12837 E. , 2017/1441 K.
“İçtihat Metni”
MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Beden veya ruh sağlığını bozacak şekilde çocuğun nitelikli cinsel istismarı, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma
HÜKÜM : Mahkûmiyet
İlk derece mahkemesince verilen hükümlerin sanık ile müdafii tarafından duruşmalı temyiz edilmesi üzerine, dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından tebliğname ile Daireye gönderilmekle, 01.03.2017 Çarşamba saat 09:30’a duruşma günü tayin olunarak sanık müdafiine çağrı kâğıdı gönderilmişti.
Belli günde Hakimler Kurulu duruşma salonunda toplanarak Yargıtay Cumhuriyet Savcılarından… hazır olduğu halde oturum açıldı.
Sanık … müdafii Av. …’e çağrı kağıdı ve tebliğnamenin tebliği için Akyazı Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzekkere yazıldığı, yazılan müzekkerede istenilen hususların günlü olması ve ivedilik arz etmesi nedeniyle Akyazı Cumhuriyet Başsavcılığı’nda görevli personel tarafından adı geçen avukata telefon ile ulaşılarak bilgi verildiği, avukatın talebi üzerine müzekkere ekinde gönderilen çağrı kağıdı ve tebliğnameyi Whatsapp isimli program aracılığıyla avukata gönderildiği, bunun üzerine avukatın Akyazı Cumhuriyet Başsavcılığı’na gelerek; müvekkili ile görüştüğünü, müvekkilinin duruşma nedeniyle oluşacak olan ulaşım ve diğer masrafları karşılamadığını bu nedenle duruşmaya katılmayıp müzekkere ekinde gönderilen çağrı kağıdı ve tebliğnameyi tebliğ almayacağını bildirdiği, bu hususların Akyazı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutanak haline getirilip 28.02.2017 tarihinde Dairemize gönderdiği görülmekle, Yargıtay Cumhuriyet Savcısının uygun görülen talep ve mütalaası dairesinde sanık … müdafii Av. …’in beyanı üzerine tebliğden imtina ettiği ve duruşmaya gelmediğinden bahisle DURUŞMASIZ inceleme yapılmasına oybirliğiyle karar verilerek, vaktin darlığına binaen dosyanın incelenmesi başka bir güne bırakılmıştı.
Bugün dava evrakı incelenerek aşağıda yazılı karar ittihaz olundu.
02.12.2016 tarihinde yürürlüğe giren 6763 sayılı Kanunla getirilen düzenlemeler de gözetilip dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Hükümden sonra 5237 sayılı TCK’nın 53. maddesi ile ilgili olarak 24.11.2015 tarihli, 29542 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Anayasa Mahkemesinin 08.10.2015 gün ve 2014/140 Esas, 2015/85 Karar sayılı ilamıyla verilen iptal kararının infaz aşamasında nazara alınması mümkün görülmüştür.
Delillerle iddia ve savunma; duruşma göz önünde tutularak tahlil ve takdir edilmiş, sübutu kabul olunan fiillerin unsurlarına uygun şekilde tavsif ve tatbikatları yapılmış bulunduğundan, sanık ile müdafiin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükümlerin ONANMASINA, 20.03.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.