Aile (Boşanma) Hukuku

Nişanlanma Nedir ?

Nişanlanma:

Türk Medeni Kanunu’nda nişanlanmanın tanımı yapılmamıştır. Gerçekten de nişanlanmayı düzenleyen Türk Medeni Kanunu’nun 118. maddesinde ” Nişanlanma, evlenme vaadiyle olur.” denilmekle yetinmiştir.

Bu durumda doktrinde TMK. 118. maddesindeki düzenleme baz alınarak değişik tanımlamalara gidilmiştir.

Bizim de kabul ettiğimiz tanımlama olarak Nişanlanma: biri kadın biri erkek olmak üzere iki kişinin, ileride birbirleriyle evlenmeyi karşılıklı olarak vaat etmeleri, bu husustaki niyetlerini birbirlerine açıklamasıdır.

Nişanlanma için bir törene gerek bulunmamaktadır. Nişanlanmanın gerçekleşmesi için şahit de gerekmemektedir. Yani herhangi bir nişan töreni olmasına gerek bulunmadığı gibi nişanlanma iradesini beyan eden kişiler dışında birilerinin de bulunması gerekmemektedir. İrade açıklaması yeterlidir.

Örneğin, Deniz kenarında kız arkadaşına evlenme teklif eden gencin bu teklifini diğerinin kabul etmesi halinde nişanlanma ortaya çıkar. Buna başka bir kişinin müdahalesine gerek bulunmadığı gibi birilerinin şahit olması da gerekmemektedir.

Bu irade açıklaması üzerine nişanlanma denilen hukuki bir ilişki ortaya çıkar. Gerçekten de evlenme olmasa dahi yasa koyucu nişanlanma sürecine ilişkin hükümleri koyarak bu müesseye verdiği önemi göstermiştir.

Kişiler nişanlanma ile birlikte nişanlı statüsüne geçerler. Yasal olarak düzenlenen nişanlılık ilişkisinin sona ermesi halinde sona erme şekline ve tarafların sona erdirme şekline göre bir takım hukuki sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Nişanlanma, Aile Hukuku’na ilişkin bir kurum olduğundan, gerek nişanlanmanın gerekse nişanın bozulmasının hukuki sonuçları bulunduğundan, Nişanlanmaya ilişkin hukuki uyuşmazlıklarda konusunda uzman bir Boşanma Avukatının hukuki yardımından yararlanmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu