Aile (Boşanma) Hukuku

Aile İçi Şiddet Nedir?

6284 sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un tanımlar başlıklı 2. maddesinde :

Şiddet:

Kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranışı,

Ev içi şiddet:

Şiddet mağduru ve şiddet uygulayanla aynı haneyi paylaşmasa da aile veya hanede ya da aile mensubu sayılan diğer kişiler arasında meydana gelen her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddeti ifade eder şeklinde tanımlanmıştır.

Buna göre yasada şiddet sadece fiziksel şiddeti değil; bununla beraber aynı zamanda cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddeti içinde barındıran bir üst başlık niteliğindedir.

Öyle ki; yasanın tanımıyla şiddete yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesi niteliğindeki davranışlar dahi şiddet olarak kabul edilmiştir.

Bir eylemin şiddet olarak nitelendirilebilmesi için eylemin,
1- Kişinin
a) fiziksel,
b) cinsel,
c) psikolojik veya
d) ekonomik açıdan

2- a) zarar görmesiyle veya
b) acı çekmesiyle sonuçlanması ya da
c) sonuçlanmasının muhtemel olması gerekli ve yeterlidir.

Öte yandan söz konusu şiddet eyleminin aile içi şiddet olarak nitelendirilebilmesi için aynı çatı altında kalan bireyler arasında olması da gerekmemektedir.

Aile içi şiddet denildiğinde akla medyada sık sık manşet yapılan “Dayakçı Koca” akla gelmektedir. Ancak aile içi şiddet bir üst kavram olup şiddeti uygulayanın cinsiyeti önem taşımamaktadır. Kadının erkeğe ya da erkeğin kadına şiddet uygulaması Ev İçi Şiddetin niteliğini değiştirmemektedir.

Öte yandan “Ev (Aile) İçi Şiddet” kavramı sadece eşler arasında olan şiddet eylemlerini değil tüm aile bireyleri arasında meydana gelecek şiddet eylemlerini ifade etmektedir. Örneğin eşlerden birisinin çocuklara karşı şiddet eylemleri“Ev (Aile) İçi Şiddet” olduğu kadar bir kimsenin kendi babasını, annesini ya da ablasına yönelik şiddet eylemi gerçekleştirmesi halinde de yine“Ev (Aile) İçi Şiddet” gerçekleşmiş olacaktır.

Son olarak yukarıdaki örnekten yola çıkarak kişinin babasına, annesine veya ablasına yönelik şiddet eylemi gerçekleştirmesi halinde eylemin“Ev (Aile) İçi Şiddet” olarak nitelendirilmesi için bu kişilerin aynı çatı altında yaşıyor olmaları şartı gerekmemektedir.

Farklı ikametgahlarının olmasına rağmen meydana gelecek şiddet eylemi, tarafların aynı aileden olma ya da aileden sayılma halinde“Ev (Aile) İçi Şiddet” olarak nitelendirilecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu